torstai 4. lokakuuta 2012

Special: Jekun ruokinta

Muutamat olivat pyytäneet ruokintapostausta Jekun ruokinnasta joten täältä pesee. :)

Jekku asuu laadukkaalla täysihoitotallilla, jossa ruokinta tapahtuu 4 kertaa päivässä. Tallia pyörittää todelliset ammattilaiset, joka helpottaa omaa elämää todella paljon koska he todella näkevät hevosta joka päivä sellaisissa tilanteissa joita omistajana joka käy muutaman tunnin päivässä ei näe, kuten esimerkiksi tarhassa. He ovat auttaneet minua suunnittelemaan ruokinnan sellaiseksi että Jekun on hyvä olla. :) 

Heinäruokinta on samanlainen kaikilla hevosilla meidän tallilla. Aamulla ne saavat esikuivattua säilöheinää, päivällä kuivaa heinää, iltapäivällä todella tujua "erikoissäilöä" hiukan pienemmän määrän ja illalla kuivaa.

Tallillamme käytetään väkirehuina kauran lisäksi Havensin rehuja ja kaura murskataan. Jekku syö murskattua kauraa yhteensä 3 litraa, 1 - 1/2 - 1 - 1/2. Kauran lisäksi hän syö myös Basis Sportia, joka on Havensin perustäysrehu. Basis Sport on kauraton ja sopii peruskäyttöön. Lisäksi se on hyvää Jekulle, koska hän on niin ahne että imaisee mielellään kupin tyhjäksi kertaheitolla. Kuten kuvasta (ehkä) näkee, tuo Basis on aika isoa pellettiä, joka tarkoittaa että Jekku joutuu oikeasti pureskelemaan sitä. Näin syljen eritys paranee ja maha-haavan riski pienenee ja mahan toiminta paranee.
Niinkin jännää ainetta kuin kaura. :)
Havens Basis Sport
Basis Sportia Jekku syö 1/2 - 1 - 1/2 - 0 eli yhteensä 2 litraa päivässä. Ennen sai 3 litraa, mutta korvattiin ainakin nyt kisakaudella tuo "kolmas litra" Havensin Power Plus:lla. Power Plus on maittava mysli joka antaa sopivasti energiaa. Ei ole kuitenkaan ihan pahin energiapommi, kuten esimerkiksi Havensin Kentucky Lite, joka laitaa hevoset lentoon. Power Plus antaa hiukan energiaa ja lisäksi hyvän mielen, kun tuo mysli on niiiin hyväää!! :) PP:tä Jekku syö 1 litran päivällä.

Havens Power Plus
Lisäksi Jekku syö Cavalorin ATP+, joka on todella rasvaista, öljyistä ja tujua täydennysrehua massankasvatukseen. Aloitin sen syötön talvella kun Jekku oli melkoisen hoikassa kunnossa ja hevonen muuttui silmissä. Sittemmin en ole halunnut lopettaa. Tässä yhdessä vaiheessa kesää Jekku oli jo lähes lihava oltuaan vihreällä, mutta ratsastin mieluummin enemmän kuin että olisin muuttanut ruokintaa. ATP:ssa on niin paljon hyviä öljyjä että se pitää myös karvan kiiltävänä. Tätä ihmeainetta Jekku syö reilut 1/2 päivässä. Mainittakoon että maksimisyöttömäärä on 2 litraa päivässä. On siis aika tujua kamaa. :)
Cavalor ATP +

Tallilla kaikki hevoset saavat päivällä lese-pellavapuuroa johon annetaan vitamiinit yms. Lisäksi illalla kaikki saavat melassia. Jekku saa molempia reilu 1/2 litraa kerralla. Lisärehuja Jekku syö niitä mitä mielestäni normaali urheiluhevonen syö. Varmasti jonkun mielestä purkkeja on liikaa, mutta Jekku näyttää hyvältä, liikkuu hyvin ja tuntuu hyvältä. Täten jatkan samalla kaavalla, vaikkakin sitten sillä uhalla että joku olisi turha. :) E-vitamiini/seleeni lihaksia varten, biotiini lohkeileviin kavioihin, nivelaineena Criollon GluKoMix HA+MSM sekä aminohappoja sisältävää Gelatinaatia. Criollon GlukoMixiin olen hurahtanut sillä olessa aivan ylivoimaiset pitoisuudet kaikkia tärkeitä nivelen voiteluaineita, sisältäen hyaluronihappoa mitä yleensä näissä ei ole. Gelatinaat taas sisältää kollageenia joka on tehokas rakennusaine terveitä jänteitä, niveliä ja lihaksia varten. Lisäksi perus kivennäinen
Equi 2000 Mineral Mix kivennäinen

Gelatinaat

Equi 2000 Life Biotiini

Equi 2000 E-vitamiini + seleeni

Criollo GluKoMix HA + MSM nivelaine

Tällaista. :) Herättääkö ajatuksia, kommentteja? 

10 kommenttia:

 1. Meilläkin syötetään Havensin basista ja olen kyllä ollut tosi tyytyväinen! Ja mun mielestä purkkeja ei ole liikaa, kunhan niille on hyvät perusteet, kuten sinulla on. Niveliin ja jänteisiin vaikuttavat aineet eivät mielestäni ole vähänkin enemmän urheilevalle hevoselle mitenkään turhia. Parempi katsoa, kuin katua. :)

  Kiva postaus!

  VastaaPoista
 2. Aika paljon noita purnukoita on, mutta kaikki oli hyvin perusteltuja ja Jekku tosiaankin näyttää hyvältä+ kaikki oli perusteltu :) Joten mikäs siinä. Kiva postaus tälläsiä lisää!

  VastaaPoista
 3. http://1hevosvoima.com/index.php?main_page=product_info&cPath=1_2&products_id=2

  Tuossakin on hyaluronihappoa ja kun muuttaa samaan mittayksikköön eli kertoo sadalla niin on aika samoissa tuon criollon kanssa, tosin tässä on paljon enemmän kondroitiinisulfaattia.

  ihan vaan vinkkinä, että ei tuo ainut ole, hyvää tosin varmasti on mutta itse olen käyttänyt tuota toista kun on kilohinnaltaan edullisempaa :) Mutta ne cartivetit sun muut on kyllä ihan yhtä hömppää olemattomine pitoisuuksineen..

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista! Näissä asioissa on varmasti monta oikeaa tapaa, mutta näin olen kokemnut että Jekku toimii. :)

  Anonyymille, tuo on se toinen joka kuuluu mielestäni näihin mitä on järkeä syöttää! Pitoisuudet ovat samaa luokka. Cartivetit sun muut ovat ihan turhia.... :)

  VastaaPoista
 5. Fiksulta kuulostaa tuo ruokintasi ja tärkeintähän on lopulta se, miltä hevonen näyttää ja tuntuu. ATP:stä mullakin hyviä kokemuksia! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin minäkin olen järkeillyt. Tuo ATP on kyllä sellaista ihmeainetta! :) Siitä ei luovuta!

   Poista
 6. Mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu ruokinta-postaus! :) olen uusi lukija tässä blogissa ja olisi mielenkiintoista lukea minkälaisia ruokintaa sinun entisillä kilpaponeilla- ja hevosilla oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiitos! :) Apua, en taida muistaa enää mitä ne kopukat söi aikanaan? Koitan miettiä jos muistuisi mieleen...

   Poista
 7. Moikka, ajattelin laittaa sulle tähän kysymyksen hevosen ruokinnasta ! Eli mulle on iso 175cm korkea pv tamma joka meinaa laihtua todella herkästi !! Tällä hetkellä syö
  Aamu;
  1,5l kauraa
  1,5l mysliä
  1 l peacemaker
  Ja öljyä loraus

  Ilta:
  1,5l kaura
  1l mysli
  1,5l peacemaker
  2dl pellava
  Biotiini+kivennäinen

  Hevonen saa siis aika paljon ruokaa, mutta olisiko sinulla ideaa miten saisin lihoamaan ? Kannattaisiko esim mysli korvata kokonaan tolla atp jutulla tai jotain ?
  Hevonen on siis estekisakäytössä ja liikkuu päivittäin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Sori että vastauksessa on kestänyt, olen ollut tässä vähän reisussa. :) Mähän en todellakaan ole mikään ammattilainen näissä asioissa enkä edes kovin perehtynyt, mutta jos kerta apua pyydetään niin tottakai yritän auttaa. :)

   Nyt et maininnut onko kyseessä koko kaura vai murskattu? Entä mitä mysliä? Jos oletetaan että kokokauraa niin hevonen saa 3 + 2,5 + 2,5 litraa väkirehua mikä minun korvaan kuulostaa melko normaalilta hevosen koon huomioiden?

   Mulla on aiempien hevosten kanssa ollut todella hyviä kokemuksia Dodson&Horellin Build Up-myslistä. Jekku tosiaan taas syö Atp+ joka on kallista säkkihinnaltaan mutta syöttömäärät pieniä. Marstalln Western rehusta olen myös kuullut hyvää. Peacemakerista ei ole mitään kokemusta/tietoa.

   Sanoisin lonkalta että kokeile vaihtaa mysli joko Build Upiin tai Marstall Westerniin. Sitten lisäisin Atp:ta maksimisyöttömäärän (muista että siihen pitää totuttaa vähitellen, on todella tujua). Mikäli teet nämä molemmat, jättäisin pois öljyn. Sitä pitäisi syöttää ainakin 3-5 dl/päivä jotta siitä olisi oikeasti hyötyä ja sellaisilla öljymäärillä pitää taas lisätä E-vitamiinia tasapainottamaan.

   Mikäli ei noilla ala tuloksia näkymään, ottaisin pellavan kaveriksi melassileikkeen. Se on usein maittavaa eikä pitäisi kilahtaa päähän.

   Poista

Jätä mielellään kommentti. Olethan asiallinen. :)