lauantai 21. joulukuuta 2013

Kohta on joulu! :)

Hui kun aika rientää! Mielestäni just kirjoitin mutta olihan tässä viikko ehtinyt vierähtää! Täällä on outoa, tavallaan aika tuntuu menevän tosi äkkiä mutta toisaalta tuntuu että menee hitaasti..? :) No mutta, tällä viikolla pääjuttuna oli paikallinen versio Laatuarvosteluista. Koko viikon ajan ovat meneillään karsinnat ympäri Hollantia ja me kävimme alkuviikosta. 

Meillä oli mukana kaksi kappaletta 3-vuotiasta, yksi tamma (Fasu) ja yksi ori (Iso F). Ensin hevoset esitettiin käsin ja arvioitiin rakenne ja liikkeet. Sitten satulan alle, ja aina kolmen hevosen ryhmissä maneesiin missä oli jotain tuomareita. Hevoset esitettiin kaikissa askellajeissa ympäri maneesia ensin ryhmässä. Sitten alettiin vuorotellen hyppäämään. Eka ristikkoa, maa ja sivupuomeilla. Kokoa oli ehkä 50 cm, eli ei isoa. 

Kun tämä toteutui nätisti kaikilta ryhmässä olevilta, alettiin hyppäämään eräänlaista kujaa. Kuja oli melko samantyyppinen kuin irtohypytyksessä, eli nauhat sivuilla, ravipuomi-ristikko sisään. Siitä askel ja pysty ja siitä kolme askelta ja okseri (joka oli aluksi tietenkin pysty). Okseria nostettiin pikkuhiljaa kunhan kaikki hevoset ymmärsivät mistä oli kyse. Maksimikorkeus oli jossain 90 cm hujakoilla (?) ja yhteensä kujaan mentiin ehkä 5-7 kertaa? Vähän hevosesta riippuen. Tuomarit sitten arvioivat laukkaa, hyppytekniikkaa, kapasitettiia ja esteälyä sekä ratsastettavuutta. 

Pisteet tulevat kootusti kunhan kaikki karsinnat on pidetty mutta alustavien tietojen  mukaan molemmat hevosemme ylittivät epävirallisen pisterajan, joten näillä näkymin ollaan sitten menossa finaaliin tammikuussa! :) Jee!! 

Muuta jännää tällä viikolla ei ole tapahtunut. Ollaan ratsastettu, juoksutettu ja hoidettu poneja. :) Sekä eräs 3 v ori (mun lemppari <3, Pikku F) että eräs tosi raaka 4 v ruuna (Verdi) joilla olen mennyt nyt enemmän ovat alkaneet kulkea tosi kivasti! Paikan pomon isä auttoi minua hiukan noiden kanssa ja nyt tuntuu että uusia nappeja löytyi! 

Huvittavaa, kyseiset kaksi hevosta ovat ratsastuksellisesti toistensa vastakohtia! Oriilla on tosihyvä tasapaino, liikku kivasti, taipuu hyvin ja on aika pitkällä 3 vuotiaaksi. Ongelmana on saada kaulaa auki, niskaa alas ja pidempään muotoon. Tämä on tosi herkkä ratsastaa, positiivisella tavalla, mutta jää herkästi vähän rullalle. Tuo toinen ruuna sitten on taas aika jähmeä suusta eikä oikein mielellään taivu. Tämä olisi tyytyväinen juosta pää pystyssä ja kovaa kuin Vermon suoralla konsanaan! :) Molemmat ovat tällä viikolla kokeneet selkeän valaistumisen, joten joulutauko tulee hyvään saumaan, jos mietintämyssyssä vähän tapahtuisi asioita. :) 

Tuo 3 vuotias on ihan uskomaton hevonen! Harvoin tapaa niin nöyrää ja miellyttämisenhaluista hevosta! Ja se oppii ihan sairaan nopeasti. Kokeilin tällä viikolla vähän pohkeenväistön alkeita käynnissä. Ensin ei ihan hiffanut, mutta kun otti kaksi oikeaa askelta, kehuin ja *naks* palanen paikallaan. Nyt kahden (?) ratsastuskerran jälkeen se selkeästi hahmottaa mistä on kyse ja kovasti ottaa ristiaskelia pyydettäessä. Tietenkin pelkästään käynnissä, ei kovin täydellisesti, välillä jää takaosa jälkeen, eikä tietenkään pitkiä pätkiä mutta kuitenkin! Pomon vaimo oli tänään samaan aikaan ratsastamassa ja hänkin ihasteli kuin tomerana toinen väistää. Samoin laukanvaihtojen opettelu. Kokeilin huvin vuoksi niin että tulin lävistäjälle, suoristin ja annoin uuden laukan avut ja *pum*. Laukka vaihtui. Samaan aikaan edestä ja takaa, hyvässä tasapainossa. Ja tekee joka kerta, puhtaasti ja pyynnöstä. Eikä varmaan yllätä että laukka nousee myös käynnistä, oikein nätisti. Siis yksinkertaisesti WAU! :) 

Mutta, kotipuolesta uutisia. Jekulla oli tällä viikolla ultra taas ja edelleen on kovasti pullat uunissa! Huh, ihanaa!! Nyt on enää sellaiset 7,5 kk jännitettävää.. Ja sitten koko varsan elinikä, mikäli niin pitkälle päästään.... :D Nyt ei ole enää ultria suunnitteilla, vaan nyt odotetaan sitä varsomista. Laskettu aikahan on 6.8 mutta monet varsapuuhissa kokeneet ihmiset ovat sanoneet että myöhään lasketut varsat monesti saattavat vähän tulla etuajassa. Saas nähdä. Siellä se Jekku painelee kolmen muun kanssa laumassa, ilman takakenkiä ja kuulema aiiivan hervottomassa karvassa. Äiti oli käynyt moikkaamassa ja piti kuulema loimesta tunnistaa kun oli niin karvainen ettei muuten  tiennyt mikä oli se meidän polle. :) 

Loppuviikko onkin mennyt joululahjoja ja laukkuja pakatessa (mikä on vielä tositosi vaihessa.....). Lähden huomenna kaverin kautta Etelä-Hollannissa joulunviettoon vanhempieni kanssa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa emme ole joulua Suomessa, saa nähdä miltä tuntuu! 

Tässä vaihessa on hyvä kiittää kaikkia lukijoita menneestä vuodesta! On ollut mukava kirjoittaa, ilmapiiri on pysynyt hyvänä ja niin lukijoita kuin kommentteja on tullut oikein mukavasti! Kiitos siis teille ja oikein hyvää joulua kaikille! :)
Laatuarvostelujen estekuja

Laatuarvostelu

Laatuarvostelujen verkka

Laatuarvostelu

Laatuarvostelu. Tää oli söpö. :)

Vähän parkkista.. 

Vasemmalla pihaton edessä rakennearvostelu, edessä näkyy verkkamaneesi

Siellä oli myös kiva kahvila! :)

Joululahjoja! <3

Maailman sympaattisin 3 v!! <3 Pikku-F

Läheisen lemmikkiliikken kanit. NIIIIIN söpöjä!! 

Saiskohan tällaisen joululahjaksi...? 


1 kommentti:

  1. Kivoja uutisia taas luettavaksi, jee! Hyvää joulua myös sinne! =)

    VastaaPoista

Jätä mielellään kommentti. Olethan asiallinen. :)