lauantai 14. joulukuuta 2013

Eka tippuminen...

No niin, eka tippuminen suoritettu... :) Tiistaina hypättiin nuorilla, mulla alla 3v tosi symppis oripoika F. Aloitettiin ravista pari kertaa pienelle lankulle ja pikkuhiljaa laukassa. tuli oikein hyviä hyppyjä ja hevonen tuntui varmalta ja hyvältä. Siitä minun piti jatkaa maneesin ympäri eräälle toiselle esteelle. No, sanottu ja tehty, sillä pikku yksityiskohdalla että unohdin alla olevan hevosen olevan sen 3 v... Olin lähettämässä vähän kaukaa, uudelle esteelle mitä ei oltu hypätty aikaisemmin. Hevonen vähän spookasi ja pysähtyi, jolloin automaattisesti potkaisin ja hevonen teki hypähdyksen eteenpäin ja väisti estettä tolppaa päin. En tiedä miten päin sieltä tupsahdin mutta jotenkin kätevästi linkosin itseni hepan jaloissa. Jes, hyvä minä! :) Ei muuta kun heppa kiinni ja kuski kyytiin. Tokalla yrittämällä jo rohkeasti yli, hyvä Pikku-F! Tultiin vielä pari kertaa nuo samat kaksi estettä peräkkäin laukassa johon oli hyvä lopettaa. Pikku-F on niin fiksu heppa, se osaa jo puhtaat vaihdotkin! :) 

Torstaina lähdimme kuuden hevosen voimin kohti eräänlaista harjoitusrataa. Täällä on usein käytäntönä että kisapaikoilla on yhtenä päivänä ennen kisoja rata pystyssä jolloin siellä saa käydä kuka tahansa hyppäämässä omalla korkeudella. Myös verkka on auki normaalisti, mutta mitään toimihenkilöitä ei ole. Ruotsissa sama systeemi toimii nimellä Pay and Jump. 

Meillä oli sii matkassa 3 kpl 3 vuotiasta josta 2 oria, 1 kpl 4v ruuna joka on ratsastuksellisesti meidän 3-vuotiaita jäljessä, 1 kpl 5v ruuna ja 1 kpl 6v tamma. Mä hyppäsin yhden 3 v:n, eli saman oriin kun tiistaina, Pikku-F. Lisäksi tuon 4 v:n, joka oli ekaa kertaa poissa kotoa. Tämä tosin kerrottiin mulle vasta jälkeenpäin... :) Tehtiin kaikilla nuorilla niin että ensin verkan puolella yhtä ristikkoa muutaman kerran ravista ja sitten radalle. Siellä hyvissä ajoin kiertelyä ja pyörimistä ja pikkuhiljaa yhtä estettä. Aloitus taas ravissa. Tältä ekalta esteeltä jatkettiin kohta suoralla linjalla (6 askelta) kohti minimaalista okseria. Kun tämä oltiin tultu pari kertaa kunnialla, hypättiin vielä kahta erilaista lankkua, korkeus huimat 30 cm. :) Kaikki nuoret hyppäsivät rohkeasti uudet esteet uudessa paikassa ja mä jopa pysyin kyydissä! :) Aurinko paistoi ja päivä oli oikein mukava. 

Tänään perjantiana oli ihan peruspäivä. Töiden jälkeen ajoin reilun 30 min päähän paikkan X jonka nimeä en muista, jossa oli taas tuo sama 4 v hevosten sarjakisan osakilpailu. Tällä kertaa lähtöjä oli vain 87 kpl. Arvosteluna on nuorten hevostem tyyliarvostelu, jossa annetaan pisteet "tekniikka ja kyky" sekä "ratsastettavuus". Kaikki 0 vp saaneet luokitellaan pisteiden perusteella, sitten 4 vpt pisteiden perusteella jne. Pisteisiin ei pudotukset suoraan vaikuta, vaan hevonen voi saada hyvät pisteet vaikka esim tulisi joku hipaisupuomi matkaan. 

Kotimatkalla mun GPS:ssä ei suostunut toimimaan. Olin ihan että Voi Paska. Olin keskellä pusikkoa ilman mitään havaintoa ilmansuunnasta. Yritin lähteä takaisin samaa reittiä  kun tulin mutta senhän meni pieleen heti kättelyssä. Hetken päästä löysin moottoritien joka vei oikeaan suuntaan. Arvoin yhden liittymän missä oli aavistuksen tutun kuuloinen nimi ja ajoin kunnes näin kylttejä meidän kylään. Olin niiiin onnellinen! :) Menomatka toimivalla GPS:llä kesti n 30 min, kotimatka arpomalla n 50 min. Päätin poiketa lähikylässämmä pikaisesti, mutta huomasin että siellä oli joulumarkkinat! Ensin en innostunut kun ihmiset olivat mielestäni tiellä. (heh...:) mutta sitten keräsin joulumieleni ja ostin kaikkia ihania joululahjoja! :) Oli paljon käsitöitä ja ihania pikkujuttuja. Innostuin niin etten ihan muistanut että joululahjat pitää postittaa ja ostin muutamia sellaisia jotka eivät postitusta kestä, hups! :D No, nämä kaverit saavat lahjansa kun tulen takaisin! :) 


Alla taas vähän kuvia. Yritin vähentää korvakuvien määrää.... :) 

3 v oripoika F

Molemmat 3 v oriit Pikku F ja Iso F. Ne on ihan bestiksiä. :)

Oripojat <3

Harjoitusradan verkka

Harjoitus"kisakenttä"


Harjoitus"kisakenttä"


Välikkö. Vasemmalla verkka, rata oikealla

Vasemmalta 5 v "Kartsa", 3 v "Fasu" ja 4 v "Verdi"

Tippumiskakkuni

Joulumarkkinoiden aasi

Melko karvainen kaveri...

Jouluankka?

Oikein tarkka ja hyvä tunnelmakuva kylämme pääkadulta

10 kommenttia:

  1. Voi vitsit, kuulostaa kivalta sun elely siellä! Olisi kiva käytäntö Suomeenkin, jos kisaradalla saisi edellisenä päivänä käydä pyörimässä. Kuinka paljon siellä ratsastetaan 3-vuotiaita? Missä vaiheessa niillä on aloitettu hypyt ratsastajan kanssa? Kiva kun jaksat kirjoitella, kiinnostuneita lukijoita on varmasti paljon =)

    VastaaPoista
  2. Samaa kyselen, kuin Mira! kiinnostaa kuulla enemmän miten teidän paikassa laitetaan 3, 4 ja 5 -vuotiaita hevosia, mitä minkäkin ikäiseltä vaaditaan ja minkälaisia tehtäviä sileällä ja esteillä teetetään?

    Oon super kateellinen sulle, ulkomaantreenireissut on vaan ihan mahtavia tilaisuuksia kerätä tietoa ja kehittää taitoja! :)

    VastaaPoista
  3. HItsit on kivan näköistä! Suomeenkin sais tulla tuollainen käytäntö ennen kisoja! :)

    VastaaPoista
  4. Noista nuorista.. Voisin myöhemmin tehdä siitä vaikka oman postauksen kun olen nähnyt vähän enemmän. Tähän hätään voin kuitenkin todeta että kyllä täällä edetään nopeammin kuin Suomessa nuorten kanssa. Ilmeisesti meidän kaikki hevoset on sisäänratsastettu 8-10 viikon pätkässä tänä keväänä eli 2,5 v:nä. Kesä laitumella ja syksystä töihin. 3 v:t ridataan 3-4 kertaaa viikossa sekä koneessa joka päivä. Nämä ovat jo jonkin verran hypänneet ratsastajan kanssa ja ovat käyneet muualla "harjoittelemassa". Ei tietenkään kokonaisia ratoja mutta esim 4 estettä putkeen.

    4 v:t ovat jo ratsastuksessa 4-5 kertaa viikossa, plus kone ja juoksutukset päälle. Kisoissa hyppäävät sellaista reilua metriä ja ihan oikeita ratoja.

    5 v:t ovat jo "lähes aikuisia" ja niitä ridataan ihan kunnolla. Kisoissa hyppäävät 120-125 cm, 6 v:t 130-135 cm.

    Lähtökohtaisesti kaikilla hevosilla ratsastetaan "normaalisti" iästä riippumatta. Eli tänään esim 3 v:llä harjoiteltiin siirtymisiä askellajin sisällä, taipumista ja myötäämistä. Myös puhtaat vaihdot sujuvat muutamalta 3 v:ltä, eli niiltä jolla luontaisesti hyvä laukka. 4 v nostaa jo laukan käynnistä ja kulkee selkeästi oikein päin.

    Hmm... Mitäs muuta, kysykää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. wou! Hiukan eri meininki kun täällä suomessa. jotenkin tuntuu että suomen puolella hevosia pidetään 'varsana' sinne 5-6 vuotiaaksi asti ja tähän mennessä ne osaavat just askellajit kuski selässä (no okei hitaasti kehittyvät rodut ja yksilöt asia erikseen mutta ei kaikki suomalaiset hevoset sellaisia voi olla!) Suomen hevostelu nyt on muutenkin ihan 'lapsellista' ja 'jälkeen jäänyttä' :D Kiva kun löytyi muitakin kuin korvakuvia ;)

      Poista
    2. Joo, ne korvakuvat ovat niin helppoja... :) Mutta totta puhut noista nuorista!

      Poista
  5. Ihan superia että olet innostunut taas kirjottaan, jippii. :)

    VastaaPoista
  6. Oijj, de siir såå kiva ut! :)

    VastaaPoista

Jätä mielellään kommentti. Olethan asiallinen. :)