tiistai 12. helmikuuta 2013

Kisoja ja oivalluksia ja uutta ilmettä

Huh, nyt olisi paljon kaikkea kerrottavaa... Varoitus, saattaa tulla todella pitkä postaus.. :)

Heti alkuun voimme todeta että ulkoasu on muuttunut! :) Tuo edellinen ulkoasu oli käytössä blogin aloittamisesta asti..... Olen itse niin tumpelo näissä asioissa että pyysin apua Ericalta, joka on tosi taitava väsäämään näitä. Ainoat asiat mitä osasin pyytää oli yksinkertaista ja kaunista, teemana sininen ja ripaus pinkkiä. Aika hyvin Erica onnistui, ainakin omasta mielestäni! :) Käykää katsomassa tuo Erican blogi, mielenkiintoista asiaa ratsastuksesta! 

Eli ensin viikonlopun kisasaldo! Sunnuntaina oltiin siis Lohjalla seurakisoissa. Siellä oli melkoiset bloggaajien kokoontumisajot, ainakin seuraavat olivat paikalla: MuruAnniinaBellaJenna sekä Kaisa jonka blogia ei tosin valitettavasti enää ole. :(

Kisoja pohjustin lauantaina tekemällä vähän kavaletteja ja yhtä ristikkoa maapuomeilla ennen ja jälken jotta kontrolli löytyisi taas. Tätä saatiin hinkata jonkin verran että meni jakeluun... :) Tein kahta kavalettia jotka olivat kolmen askeleen välillä niin että aina hyppy, pysähdys, peruutus, uusi laukan nosto ja seuraavalle kavaletille. Ensin meinasi olla aika hiljaista ehtiä pysähtyä ennen toista kavalettia, mutta kertaus oli taas kerran opintojen äiti.... Viritin taas turparemmi systeemin minkä edellisessä postauksessa esittelin ja se toimi taas, joskin Riitta tahtoi vähän kaivautua turpa rullalle sen kanssa.

Riitta oli tapansa mukaan todella fiksusti ja siivosti kisapaikalla. Kiltti äitini oli saapunut paikalle apukädeksi joten onneksi Riitta osasi olla ihmisiksi. :) Kisat olivat aikaistuneet jonkin verran, mistä en ikinä tykkää. Nuorempana olin aina myöhässä joka paikasta mutta nykyään olen täysi vastakohta, eli haluan että minulla on reilusti aikaa. Noh, kiirettä ei kuitenkaan tullut, radan ehdin hyvin kävellä ja vähän haistella tunnelmia. 

Ekan luokan (90 cm) verkassa Riitta meinasi aavistuksen jännittyä, mutta ei läheskään niin pahasti kun olin odottanut! Tein lähinnä ravissa ympyröitä jne jotta saisin rentoutumaan. Laukkasin melko vähän, ettei hevonen keräisi turhia kierroksia. Hyppäsin ehkä muutaman hypyn enemmän kun mitä Jekulla teen, mutta kuitenkin melko maltillisesti. Riitta oli aivan super! Todella rauhallinen, hallittavissa ja ratsastettavissa. Kertaakaan ei ryysinyt eikä tehnyt muutakaan tuhmaa. Ilmeisesti lauantaina kavalettitreenistä oli jotain jäänyt mieleen...? 

Rata oli melko simppeli, tosin 1-2 esteet olivat vähän kinkkiselllä suhteutetulla linjalla. Monet tekivät siihen kuusi askelta, mutta se ei oikein toiminut. Viisi oli huomattavasti parempi, joskin sillä sai jo vähän edetä. Sinäänsä hyvä että radan saa aloitettua hyvässä rytmissä, mutta muutenkiin ryysäävälle hevoselle ei optimaalinen alku. Loppurata oli aika suoraviivainen. 

Riitta oli jopa niin hyvin hallinnassa että kun otin pidätteen ennen 1. estettä, se tippui raviin. Olin ihan monttu auki että mitä tässä tapahtuu ennenkuin tajusin ratsastaa eteen jotta pääsimme viidellä sen ekan välin. 2. esteelle tuli aika iso hyppy ja kaarteessa kolmoselle Riitta kompastui kerran. Säikähdin aivan julmetusti, mutta sain kerättyä pakkan kasaan ja loppurata menikin oikein siististi ilman suurempia sydämentykytyksiä. Teimme 0-0 vp, mutta sijoille ei ollut asiaa. Ratsastin rauhallisesti ja vähän "koulutusmielessä" enkä tukka putkella voitosta. 





Copy: Nelli Litmanen
Radan jälkeen olin aivan puulla päähän lyöty ja heitinkin vitsillä kavereille että missä se tulta syöksevä lohikäärmehevonen on ja kuka tämä säyseä, ratsastettavissa oleva ja helppo eläin on? Olin todella tyytyväinen ja tungin Riitalle namia naamaan kovaan tahtiin. :) 

Alla video.



100 cm oli sama rata, joten tehtiin asiat samalla tavalla. Paljon rentoa ravailua verkassa, sopivasti hyppyjä ja radalle. Taas sama meno jatkui. Taas rauhallinen, hyvä ja (suht) siisti 0-rata! Tosin saimme yhden aikavirheen, kuulema ylitimme enimmäisajan 0,3 sekunnilla... Tätä en kuitenkaan laske, vaan olen tytyyväinen kahteen hyvään nollaan! :) Poni kyytiin ja kotia kohti!

Alla video.




Tästä on hyvä jatkaa kohti Ypäjän kisoja tulevana viikonloppuna. Siellä Riitta hyppää 100-110 cm korkeutta. Toivotaan että heppa pysyisi yhtä tyynenä ja rauhallisena. :)

Päivän toinen aihe on oivallukset. Jekku oli tänään aiiiivan superhyvä ratsastaa. Olen kyllä aina tiennyt etä se on herkkä hevonen ja että istunnalla tulisi ratsastaa. Tänään ajaessani kotiin tallilta, aloin miettimään "mitä on istunnalla ratsastusta"? Hevoshistoriaa mulla on noin 15 vuotta enkä ole oikeasti ikinä aiemmin miettinyt asiaa silleen aikuisten oikeasti. Onhan sitä lukenut kaikenlaista aiheesta ja tietää että niin pitäisi toimia, mutta miten tähän on voinut mennä 15 vuotta aikaa ja tänään vasta sain enimmäistä kertaa ihan sellaisen kunnollisen ahaa-elämyksen, että tämä on se idea mitä tavoitella! Nyt mennään jo kliseiden puolelle, mutta aargh mikä määrä tunteja satulassa on mennyt hukkaan!

Aloitin siis tänään Jekulla ihan perus-tavalla kuten aina. Enin pitkin ohjin kävelyä sen ainakin 15 min. Sitten vähän hölkkää pari kierrosta ja vähän käynnissä kaasun, jarrun ja ratin toimivuutta. Aloin ratsastamaan ihan ympyröillä suuntaa välillä vaihtaen kevyessä ravissa. Vähän taivuttelin ja väistätin, ei mitään maailmaa mullistavaa, eikä suurta ratsastushistorian uudellenkirjoitusta.

Nostin laukan ja tosissana keskityin oikeaan istuntaan. Ryhti hyvänä, kädet vierekkäin ja OIKEINPÄIN KÄÄNNETTYNÄ, katse eteen ja pohje paikoillaan. Ja ihan yks kaks yllättäen kuului äänekäs *loks* kun jotkin tähdet asettuivat oikeaan asentoon ja Jekku oli ihan super! Monesti (eteenkin laukassa) se vähän mupeltaa kuolainta, vähän heijaa päätä, vähän väistelee johonkin suuntaan tai muuten vaan vetää/painaa. Nyt se pysyi allani höyhenenkevyellä tuntumalla, pää ihan paikoillaan! Kun halusin lyhentää askelta, puristin reisillä hiukan ja *vips* mentiin koottua, rauhallista laukkaa ilman vetokisaa. Vähän rentoutin jalkoja ja sormia ja Jekku avasi askelta 60 cm, häipymättä alta.

Superhirvi <3

Maailman söpöin ja viisain! 
Niin typerältä kun tämä kuulostaakin, mulle tuli oikeasti fiilis että olin avannut ihan uuden oven ja sieltä takaa löytyi se sateenkaaren kätketty aarre (näin niinkuin kuvainnollisesti...). Nousin kevyeen istuntaan ja annoin laukata vähän auki, eteen-alas ajatuksella, jolloin Jekku tietenkin käytti tilaisuuden hyöykseen ja pukitteli hiukan ihan vaan elämänilosta. Nauroin kierroksen verran ja sitten testasin uudestaan että oliko se alun tunne vain jokin hetkellinen happivajaus tms. Ei, sama upea höyhenenkevyt fiilis palasi heti kun istuin alas ja otin yhden puolipidätteen.

Tässä vaiheessa lopettelinkin ratsastuksen ja tein loppuraveja vielä hetken. Halusin kiittä hyvästä työstä enkä jääd hitsaamaan maailman tappiin asti, jolloin Jekku olisi saattanut muuttua happamaksi ja tulla huonolle mielelle. Mitä ideaa on pienen hevosen yrittää, jos mikään ei kuskille riitä? Hymyilin loppupäivän kuin Hangon keksi ja syötin myös Jekulle (ihan liikaa) nameja, kaksin käsin. :)
Haavoittunut sankari. 
Nyt tarvitsee vain toivoa ettei tuo ollut mitään hetkellistä tuuria, vaan että saan samasta ajatuksesta kiinni myös seuraavalla kerralla. Nyt on vaikeus päättää, pitäisi huomenna mennä maastoon revittelemään ja karistella maneesin tomut jaloista, vai pitäisikö käydä testaamassa että löydänkö saman tunteen uudestaan, jolloin voi keskiviikkona harrastaa puskailua? Help?

Onko teille koskaan tullut sitä valaistumisen tunnetta, kun joku asia vaan loksahtaa paikoilleen? Sitä on todella vaikea selittää mutta kyllä sen tunnistaa kun se iskee...  :)




18 kommenttia:

  1. Sitä saa aina ihan ihmeellisistä asioista ahaa-elämyksiä. Mun suurin oli tossa vuos sitten jalkojen paikka; kun jalat löysi oman paikan niin hevoset muuttui ihan erilaisiksi ja kaikki tuntui superhelpolta! Jotenkin se on ihanaa mutta samalla kamalaa että tä laji on niin pienestä kiinni välillä. Vähän ehkä masentavaa... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet! Se hulluden ja nerouden aja on häilyvä..... :) Mulla nuo kädet olivat tällä erää se oivalluksen kohde, toivotaan että jalat seuraavat perässä.... ;)

      Poista
  2. Tuo tunne on jotain niin parasta! Muistan itsekkin kokeneeni sen parin hevosen kanssa :)

    Tiedätkö miksi Kaisa on poistanut bloginsa? Tykkäsin sitä tosi paljon seurailla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Olin oikeasti ihan fiiliksissä!! :) Kaisa kirjoitti hevostalli.netiin kommentin aiheesta, linkki tässä: http://forum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=3879368&t=3878358 .HArmi! :(

      Poista
  3. loksahduksen tunne on parasta. mutta mitä kaisan blogille on käynyt, sitä ihmettelen täälläkin! kiva että teillä meni kisat hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Kisatkin meni joo hyvin, elämä hymyilee, hetken... :) Kaisa kirjoitti hevostalli.netiin kommentin aiheesta, linkki tässä: http://forum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=3879368&t=3878358 .Harmi! :(

      Poista
  4. Hienoa, teillähän on hyvät radat alla Ypäjää ajatellen!
    Tuo asioiden paikalleen loksahtaminen on mulle yksi parhaimmista fiiliksistä tässä lajissa. Ne tulevat yleensä silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. Vaatii tietyn kärsivällisyyden ja herkän olotilan, että pystyy tarttumaan pieniin hyviin fiiliksiin, mitkä liikaa yrittäessä jäävät huomaamatta. =)
    Kaisan blogia kaipailen minäkin, toivottavasti on jokin ulkoasun päivitys menossa - tämä sun uusi ulkoasu on muuten tosi kiva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, niin on! Innolla odottelen! :) Ja kiva että tekin olette pääsemässä! Ne oivallushetket saisivat vain tulla aaaavistuksen useammin..... ;) Kaisa on lopettanut bloginsa, tässä linkissä Kaisan oma kommentti: http://forum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=3879368&t=3878358

      Poista
  5. Miksi Jekku ei ollut kisoissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jekku treenaa vielä kotona vähän ennen kun pääsee julkisille paikoille.... :)

      Poista
  6. Ihan sairaan upea uusi ulkoasu! Miten sait Erican tekemään? Maksun takia? Tai tunnetko hänet muuten? Ja mielenkiinnolla kysyn miten? Tietty jos ei mene liian henkilökohtaiseksi! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnemme entuudestaan, itse asiassa aika pitkältä ajalta! Olen nähnyt Erican ihan pikkuisesta asti tallilla, olimme aiemmin samalla tallilla. Erican äiti on opettanut minulle lähes kaiken minkä osaan! Joten kysyin vaan nätisti että josko hänellä olisi aikaa, ja sattui olemaan! :)

      Poista
  7. Kiva että meni kisat noin hyvin :) Sulla on tosi kiva blogi ja tykkään ihan hirmuisesti lukea sitä. Oon aktiivinen seuraaja. Näyttää oikein kivalta hevoselta tuo Riitta, näin teijät livenäkin meidän tallilla laakspohjassa kun olitte rataharjotuksissa ennen meidän rataharjotuksia :) Tsemppiä seuraaviin kisoihin!:) ite myös ypäjällä hyppäämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos positiivisesta kommentista! :) Laakspohjassa nähdään taas! :)

      Poista

Jätä mielellään kommentti. Olethan asiallinen. :)