sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Special: Kysymyspostauksen vastaukset, osa 1

Viikonloppu onkin mennyt Ypäjällä tuomaritornissa istuen ja vastauksia näihin miettien. Lauantaina olikin kevyt 7.30-22.30, tänään pääsin kotiin jo vähän ennen klo 22. :)

Ja oho, kysymyksiä tulikin paljon enemmän kuin osasin odottaa! :) Jaoin vastaukset kahteen osaan vähän "aihepiireittäin" sekä yhdistin muutamia samankaltaisia kysymyksiä, mutta lisää saa kyllä vielä laittaa jos vielä löytyy! Part II jossa on kysymykset nimenomaan Jekusta ja minusta, eli vähän henkilökohtaisemmat tulee alkuviikosta. 

Ratsastuksesta, menneisyys


1. Miksi valitsit juuri ratsastuksen?
En muista, olin niin pieni! :) Tarina kertoo että lapsena Pariisissa kävin talutusratsastuksessa ensimmäisen kerran, noin 3 vuotiaana, ja siitä ei ollut paluuta. Mulla ei muistaakseni koskaan käynyt mielessäkään että jotain muutakin lajia voisi harrastaa.

2. Mikä esteratsastuksessa kiehtoo? 
Tähänkin on vaikea vastata.. Osittain vilkkaan ja menevän luonteeni takia varmasti esteratsastus kiehtoi eniten. Minulla ei valitettavasti taida olla sitä perfektionismiä ja tarkkuutta mitä vaaditaan todella menestyäkseen kouluratsastuksesta. Olen vielä tänä päivänä kykenemätön tekemään pyöreitä voltteja... Poneilla menin kyllä jotain koulukisojakin kotitallilla ja yhdet kenttäkisat. Kenttä kyllä houkuttaa edelleenkin. :) 


3. Korkein hyppäämäsi este yksittäisenä?
Pysty 175 cm nuorena yllytyshulluna. Ratsuna edesmennyt elämäni hevonen Baron Benz. 

4. Korkein hyppäämäsi rata?
Taitaa olla 145 cm, Tapiola GP-osakilpailu ja Sunshine Tourin pikkukierroksen finaali. Muutamia 140 ratoja tuli myös hypättyä. Ratsuna tässäkin toimi yllä mainittu rakas Baron. 

Baron Jyväskylässä

Baron kiitämässä junnujen II SM-osakilpailun voittoon


5. Kadutko sitä, kun pidit ratsastuksessa taukoa ennen Jekkua?
Kadun sitä menetettyä aikaa jonka olisin voinut käyttää oppiakseni paremmaksi ratsastajaksi. Kuitenkin tähän aikaan on mahtunut paljon muuta hienoa, joka varmasti olisi jäänyt kokematta jos olisin jatkanut ratsastusta. Koen myös että nyt minulla on aikuisempi ja pitkäjänteisempi ote ratsastukseen (sanoo 25-vuotias nainen jolla on kaksi pinkkisävyistä huopaa)

6. Kaksi kivointa heppaa ratsastaa esteillä Jekun lisäksi? Siis kaikista ratsastamistasi
Jo pariin otteeseen mainittu Baron Benz, joka oli vähän ponimainen, menevä, joskus jopa kuumahko. Välillä vahva, mutta todellinen tsemppari ja teki aina parhaansa. <3
Peikillä tuntiratsuna toimiva Jere, eli Caralahti. Jere on vähän iso ja vähän hidas alkuun, mutta kun syttyy, huomaa alla olevan poweria enemmänkin. Todella kevyt ja pehmeä ja kiva ratsu, isosta koostaan ja ei-niin missi ulkonäöstä huolimatta. Hypännyt 5-vuotis kaudella Peikin kanssa kansallisia lapsihevosluokkia ja aloittanut tuntiratsun hommat vissiin vajaa vuosi sitten.

7. Kaksi kivointa heppaa ratsastaa sileällä Jekun lisäksi? Siis kaikista ratsastamistasi
Hmm.. Ainakin entinen, edesmennyt hevoseni Clavigo. Toinen voisi olla Hangosta edesmennyt tuntihevonen Beatrix, eli Bebe. Molemmilla yhteistä oli todella herkkä ja pehmeä ratsastettavuus sekä lisäksi olivat osaavia.

8. Mikä oli mahtavinta SM-kisoissa?
Vaikea sanoa. :) Ne ovat itseasiassa lähes jokaisena vuonna menneet pieleen minun osalta, riippumatta kuinka hyvä kausi muuten on ollut! Ponilla en huomannut pudottaneeni puomia joten ratsastin varmaa 0 vp:tä, vain huomataakseni että olin hitaalla 4 vp.llä häntäpäässä. Pääsin tosin nousemaan. Junnuna olin voittanut 2 ekaa päivää ja lähdin vahvassa johdossa viimeiselle kierrokselle, jossa kolmanneksi viimeiselle esteelle Baron veti liinat kiinni eikä mennyt lähellekään (ainoa kerta kun kielsi, tyyliin ikinä...). Este oli kapea, korkea portti massiivisilla johteilla, liekö Baronin ahtaanpaikan kammo tehnyt temput. Olen katsonut tuon kohdan lukemattomat kerrat videolta, enkä koskaan ole keksinyt syytä. Joukkue-SM:ssä taas Clavigo teki varman 0 vp:n 130 tasolla kunnes kielsi yllättäen pitkälle vedelle. Leevi oli välillä vähän kyttäri, joten sitä samaista vettä samaisella kentällä oli harjoitelu edellisenä viikonloppuna. Viimeiset junnu-SM:ät jäivät väliin hevosten sairastaessa.


Ratsastuksesta, nykypäivä ja tulevaisuus


9. Mitkä on teidän tavoitteet ensi kaudelle/tulevaan?
120-tasolla itseasiassa on vaikka mitä pientä kivaa. :) Ajattelin hypätä ja myös pärjätä Eurohorsesin Hallahuhta Cupissa, liiton Amatöörisarjaa (joka itseasiassa mielestäni ei ole toimiva konsepti, mutta finaalissa on hyvät rahat.. :) ) ja HIHS Amateur Touria 120-tasolla. Lisäksi ajattelin uskaltautua starttaamaan 130-tasoa jossain vaiheesas kun ulkokausi on kivasti käynnissä. Myös muutamat kenttäkisat olisi mahtavaa saada kalenteriin, kuin myös kaikki derby-luokat mitä löydän. :) Ainakin Kemiö Derby, Senioriderby.... 

10. Tavoitteesi ratsastajana?
Kehittyä. Tähän on vaikea vastata järkevästi, sillä tottakai jokainen ratsastaja halua kehittyä mahdollisimman hyväksi omat lähtökohdat huomioiden. Pitkällä tähtäimellä haluaisin oppia ratsastamaan nuoria ja tuoda nuoren hevosen kisaradoille (mielellään nimenomaan Jekun varsa, Jekku tahtoo sellaisen joskus). Muuten en osaa tähän sanoa muuta kuin että kehittyä mahdollisimman taitavaksi, hevosystävälliseksi ja tehokkaaksi ratsastajaksi joka saisi mahdollisimman paljon irti hevosesta kuin hevosesta.

11. Lempi estetehtäväsi?
Lempitehtävä niinkuin tehokkain vai lempitehtävä niinkuin hauskin? :) Tehokkain lienee ratatyyppiset harjoitukset jossa ratsastetavat tiet ovat mahdollisimman innovatiivisia ja "kaiken tilan hyödyntäviä". Hauke rakentaa paljon tällaista, yritän joskus kuvata/piirtää. Hauskin on varmasti erilaiset jumppasarjat ilman jalustimia tms. :) 


12. Millaista oli olla ratsastajana hississä?
Loppujen lopuksi se on kisa siinä missä muutkin. Mielestäni HIHS:iin tulee asennoitua samalla tavalla kun mihin tahansa kilpailuun eikä muutta rutiineja vain koska puitteet on isommat/hienommat. Mutta tottakai, siinä vaiheessa kun ratsastat tuubin läpi ja sisään Areenan valoihin ja loisteeseen niin onhan se upea fiilis, ei sitä voi kieltää! 

3 kommenttia:

  1. Vaikutat fiksulta ihmiseltä! Hyvä mieli tulee, kun lukee näitä sun postauksia. :)

    VastaaPoista
  2. tää oli ihan hirmukiva postaus! :) kirjoitat hyvin ja sun tekstistä huomaa että oot oikeesti miettiny ennenkuin kirjoitat.

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos teille! :) Tuli tosi kiva fiilis itselle, kauniisti sanottu molemmilta! Kiitos!

    VastaaPoista

Jätä mielellään kommentti. Olethan asiallinen. :)