keskiviikko 15. elokuuta 2012

Special: Normaali tallipäivä

Eräs lukija tuossa aiemmin pyysi että kirjoitan normaalista tallipäivästä, niin kokeillaan nyt sitten. :)

EDIT: Täydensin ja selvensin tekstiä kommenttien perusteella. Lisää saa laittaa. :)

Kuvat otettu kännykällä, joten osa hiukan epätarkkoja, pahoittelen. Ajattelin että ne ovat kuitenkin paremmat kuin ei kuvia ollenkaan. Tässä kuvailtu viime torstai, eli päivää ennen kisoja. Laittakaa mielellään kommenttia että mitä mieltä olette, onko tässä mitään järkeä? :)

Tallille saapuessa käyn aina ensin moikkaamassa Jekku ja annan sille namia. Jekku on melkonen namipossu... :) Sitten käyn hakemassa kaikki kamat satulahuoneesta valmiiksi hoitopaikalle ennenkuin haen hevosen. Pyrin aina harjaamaan kunnolla, jotta pintaverenkierto lähtee liikkeelle. Lisäksi Jekku rakastaa kumisukaa. Sen ylähuuli venyy aina ihan mahdottoman pitkäksi. 

Moi Jekku!

Talliin saapuminen
Satulahuone

Meidän kaappi

Harjapussi


Solkun alla








































Kamat päälle ja menoksi. Torstaina oli vuorossa maastopäivä, jotta olisi hyvä vire päällä kisoissa perjantaina. Yleensä ennen kisoja käyn aina maastossa, vähän "keräämässä energiaa" varastoon. Jos on ollut rankka viikko kuten nyt, on yleensä aika rauhallinen kävelylenkki. Jos taas on vähän löysempää jaksoa takana, niin yritän vetää vähän vauhdikkaammin. Monet haluavat ratsastaa sileällä vähän hevosta läpi päivää ennen kisoja, mutta en henkilökohtaisesti koe että se toimisi meillä. Jekku ei ole mikään Jumalan lahja kouluratsastukselle (vaikka mahtava onkin <3 ) joten minusta on enemän hyötyä käydä rentoutumassa ja pitämässä hauskaa maastossa. Olkoon että ehkä sitten radalla jättää vähän toivomisen varaa sisäpohkeen ympäri taipuminen, mutta ainakin minulla on radalla rento, iloinen ja innokas hevonen joka haluaa ja jaksaa tsempata. Tämä on tietenkin mieltymys/asennekysymys, mutta minä valitsen mielummin iloisen ja vaikka hieman kurittoman hevosen, kuin täydellisesti avuilla olevan, mutta tympääntyneen hevosen.

Vanha viisaus kertoo että ruunia ja oreja käsketään, tammojen kanssa neuvotellaan. Tätä yritän noudattaa ja soveltaa. :)

Meillä on kyllä metsiä paljonkin tallin ympärillä,  mutta oikeita laukkapolkuja on vähän huonosti. Metsä on niin kallioista, että siellä voi lähinnä kävellä. Sitten meillä on yksi hiekkatie, jossa kyllä keväällä voi vetää, mutta näin kesällä se on niin kuiva ja kova ettei siinä paljon käyntiä kovempaa viitsi mennä. Pelsstuksena meillä on tallin laitumien kulmille rakennettu laukkausuora! Ajatus on ihana, mutta valitettavasti se on aavituksen lyhyt. Just ehtii saada suurimman vaihteen päälle, sitten pitääkin jo hiljentää. Mutta, ei saa valittaa, pitää olla iloinen että on jotain! :)

 Torstaina käytiin Ellan ja Kärsän kanssa tutkimassa Lohjan metsiä, oltiin ehkä puolitoista tuntia ihan kävelyllä. Kiivetiin yksi vähän hurja mäki alas, mua vähän pelotti... :) Onneksi Jekku on niin rohkea metsähevonen! <3 

Jekku maastossa,
huomaa mustikkapuska suupielessä
Jekku ja kaveri





















Kärsällä eväät mukana
Ratsastuksen jälkeen huuhtelen jos tarvetta ja kuivataan solariumissa. Myös kylmällä tuo solkku on ihana kun saa hevoselta lämmön nousemaan ja lihakset pehmenemään ennen ratsastusta. Jos Jekku on solkussa, pesen sillä aikaa kamat, jos ei, niin vien kotiin karsinaan.

Tavallisena päivänä en juuri hoida jalkoja sen kummemmin. Estetreenien ja kisojen jälkeen huuhtasen kylmällä vedellä ja käytän Finntackin pakastettavia kylmäpatjoja ja BackOnTrack-tarrapintelipatja härpäkkeitä etujaloissa. Linimenttiä en juuri käytä. Joskus laitan takajalkoihin linimenttiä ja lämppärit. Tai siis lähinnä mun SuperGroomi laittaa kisoissa. Jekku ei tykkää jos sillä on lämppärit, alkaa potkia takasilla eikä oikein halua mennä makaamaan (mitä yleensä harrastaa melko usein). Joten ollaan SuperGroomin kanssa tehty kompromissi, että takasiin saa laittaa pintelit (+ linimenttiä) aina muutamaksi tunniksi päivällä kisoissa. :)

Ratsastaessa käytin ennen suojia joka jalassa, mutta tuossa kesällä kun Jekulla oli se ihme ihoreaktio, niin jouduttiin siirtymään pinteleihin hetkellisesti. Huomasimme että Jekku itse asiassa liikku ja eteenkin hyppää paljon paremmin pinteleillä, joten siirryimme niihin kokonaan. Käytän joko tavallisia Eskadronin patjoja tai BackOnTrackin patjoja ja hypätessä jotain ranom merkkisiä extra ohuita neopreenipatjoja, jotta kuitenkin puomit tuntuu edes vähän... :) Pintelit ovat sileällä villapintelit ja hypätessä joustot. 

Väsynyt metsähevonen
Pesen joka päivä suitset, rintaremmin ja vyön. (okej, joskus on kiire ja jää tekemättä, mutta pääsääntöisesti). Suojat harjaan ja pintelit käärin. Huopa harjataan tai pesuun. Satulan pyrin pyyhkimään ainakin kerran viikossa, joskin se joskus jää vähän....

Mulla menee tallilla keskimäärin 1,5-3 tuntia. Olen siis tosi hidas. :) Tykkään jutella kaikkien kanssa ja vähän rapsutta Jekkua ja tehdä rauhassa asiat. Monesti jään suustani kiinni hengaamana tallille pitkään senkin jälkeen kun olisin jo valmis.

Aina ennenkuin lähden tallilta käyn mielessäni läpi että onhan varmasti kaikki käyttämäni tavarat paikoillaan. Meidän tallilla ollaan suht tarkkoja yleisestä siisteydestä sekä ettei kamat jää lojumaan pitkin poikin, mikä on musta hyvä. Kun lähden tallista käyn vielä Jekun karsinan kautta ja annan lähtönamit. :)
Jekku sanoo "MOI MOI!" :)


16 kommenttia:

  1. Tää oli tosi kiva! Ihmeessä lisää tällaisia mutta mielummin paremmilla kuvilla ja selityksillä, minun mielestäni tämä jäi vähän tylsäksi.. :( mutta innolla odottelen seuraavaa postausta! Voisitko vaikkapa tehdä varustepostauksen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten tarkotat paremmilla selityksillä? Pidempiä? Vai mitä tarkotat? :) Koitin sepustaa, mutta en keksinyt et miten voisin tarkentaa esim pintelin käärimistä? ;) Mut kertokaa ihmeessä vinkkejä niin yritän parantaa! :)

      Poista
  2. Kiitos! T. Toiveen esittänyt ;)

    Tykkäsin (ja arvostan kovasti, että näin nopeasti toteutit ja vielä MEITSIn toiveesta), mutta olisin mieluusti lukenut vähän laajemmankin selostuksen, vaikka itsekin kun rupesin miettimään, niin miten laajasti voi tosiaan hevosen harjaamisesta kertoa (no ekaks mä käytän sitä pinkkii harjaa ja sit sukaa ja sit putsaan kaviot..) ?

    -Lotta

    VastaaPoista
  3. Ole hyvä! :)

    Toi on kyllä totta, huomasin itsekin lukiessani että tämä on hiukan tynkä , tyyliin "Tulin tallille, ratsastin ja menin kotiin". Mut toisaalta, just niinku sanoit, ni olisko se tosiaan auttanut että olisin selostanut harjojen värit jne.? :) Vaikeeta... :) Mutta toivomuksia ja vinkkejä otetaan mieluusti vastaan! Voihan tätäkin vielä muokata ja parantaa! :)

    VastaaPoista
  4. No esim. toi maastossa käyminen kisoja edeltävänä päivänä näin kisoissa käymättömälle ratsastajalle oli heti sellainen kiinnostava kohta, että jaahas että edellisenä päivänä onkin hyvä tehdä jotain tuollaista, minkäköhän takia ja meneekö se vain käyntiä ja kevyesti vai irrotellaanko siellä myös reippaassa laukassa? Ja laittaako ratsastuksen jälkeen jalkoihin yleensä linimenttiä tai savea vai ei mitään? Entä kuinka kauan tallilla menee aikaa ja onko hän omasta mielestään hidas vai tehokas?

    Tällasia :)

    -Lotta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyviä pointteja! :) Päivitän tätä, palatkaa kurkkaamaan huomenna! :)

      Poista
  5. Jee tää oli kiva! Sitä alkuperäistä versiota en ehtinyt edes nähdä, joten pääsin heti parhaille apajille. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos miellytti! :) Joo, sulla kävi sitten hyvä ajoitus! Mutta vielä saa laittaa parannusehdotuksia ja ideoita! :)

      Poista
  6. Wehee, hyvä tuli! Huippu.

    -L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jess, kiva! :) Ja tosiaan kommenttia ja parannusehdotuksia saa edelleen laittaa tulemaan! :)

      Poista
  7. Nyt tää on paljon parempi ku edellistä vertaa! (:

    VastaaPoista
  8. Moikka!

    Olin tänään Laaksolla kuvaamassa ja sain napattua teistäkin muutaman otoksen, ne löytyy täältä:
    http://noonan.kuvat.fi/kuvat/HR+kansallinen+este,+18.8.2012/ :)

    PS. Tykkään blogistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaude, kiitos tosi paljon!! :) Hienoja kuvia, mutta miten ne saa sieltä sivuilta ladattua? :)

      ps. Kiitti. :)

      Poista
    2. Eipä mitään, kiva jos tykkäät!! :)) Lähetin ne sulle sähköpostilla, toivottavasti tuli perille!

      Poista
    3. Ja harmi ettei kuvat olleet niin kamalan onnistuneita, mutta varmasti parempi kuin ei mitään :)

      Poista
    4. Sain kuvat, kiitos paljon! :) Oli mun mielestä tosi hyviä! Kaikkia kuvia on aina kiva saada, vaikka ei ihan huippuja olisikaan. :)

      Poista

Jätä mielellään kommentti. Olethan asiallinen. :)